Vi benytter informasjonskapsler på denne nettsiden for å blant annet måle hvilke sider som blir besøkt og hvilke kanaler som fungerer best. 

Ved å besøke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler.

FORSIDE > Dårlig ånde

Dårlig ånde

Dårlig ånde (halitosis) kan ha mange årsaker.

En vanlig oppfatning er at lukten kommer fra magen. Det stemmer sjelden. Dårlig ånde skyldes i de aller fleste tilfeller forhold lokalt i munnhulen.

Mange som har dårlig ånde er ikke klar over det. Om årsaken finnes i munnhulen kan tannlegen ofte identfisere problemet og hjelpe deg.

 

Slik finner du ut om du har dårlig ånde

Om du holder hånden foran munnen og lukter sier ikke det så mye, ettersom du er vant til dine egne lukter. Lukter du isteden på et konsentrat fra munnen kan du ofte kjenne mer.

Ta en tanntråd og før samme del av tråden mellom mange eller alle de bakerste tennene. Sett tråden under nesen og lukt. Du kan også prøve å skrape litt belegg fra tungens bakre del med en plastbit og lukte. Alternativt slikke på armen, la det tørke og deretter lukte.

Det beste er imidlertid å spørre noen venner. Gjerne flere, ettersom dine nærmeste omgivelser også kan være vant til din munnånde og derfor kanskje ikke kjenner dine lukter like sterkt.

 

Sjekkliste for hvordan du forebygger dårlig ånde

En god munnhygiene og behandling av eventuell tannløsningssykdom er viktig for å bli kvitt vond lukt fra munnen.

  • Regelmessige besøk hos tannlegen eller tannpleieren for rengjøring og kontroll er en forutsetning for en sunn og velluktende munn.
  • Børst tennene morgen og kveld med en fluortannkrem. Undersøkelser viser at lukten ofte kommer fra de bakre delene av tungen. Børst derfor også tungen eller bruk en tungeskrape.
  • Bruk tanntråd eller noe alternativt for rengjøring mellom tennene en gang pr dag. Det beste er å gjøre dette rett før leggetid.
  • Om du har avtagbare proteser er det lurt å ta dem ut om natten hvis ikke vi anbefaler noe annet.
  • Munnskyllemidler har som oftest en høyst forbigående effekt på dårlig ånde. Mange ganger har det ingen effekt i det hele tatt. Om du regelmessig må bruke slike midler for å skjule vondt lukt fra munnen er det bedre at du rådfører deg med oss i tannhelseteamet.
  • Om du synes det vanskelig å holde rent kan tannlegen eller tannpleieren anbefale spesielle bakteriedrepende midler som et supplement.
  • Sukkerfri tyggegummi kan hjelpe noe. Først og fremst ved at de stimulerer spyttproduksjonen.
  • Om du tror at du har konstant dårlig ånde er det lurt å skrive ned hva og når du spiser i 3-7 dager og viser det til tannlegen. Informer alltid tannlegen om du har hatt legebehandling eller har begynt med noen nye medisiner siden siste besøk.

 

 


Våre tannbehandlinger